Sağlık

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığını En aza İndirgeme

Arkadaşlarınızla paylaşın:

 

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı:  
Kıskançlık dürtüsü, insanın doğasında olan ve çoğu zaman ortaya çıkabilen duygudur ve çocukluğumuzda başlar. Bu durum kimi zaman ciddi sıkıntılara neden olabileceği gibi daha farklı boyutlara da dönüşebilir. Kardeş kıskançlığı ise genellikle küçük yaşlarda görülen ancak ileri yaşlarda da devam edebilen psikolojik bir durumdur. Kıskançlık duygusunu tetikleyen ve ortaya çıkmasını sağlayan birçok etken söz konusudur. 

Kardeş kıskançlığının en önemli nedenini ise istemeyerek de olsa ebeveynler oluşturur. Ebeveyn tarafından yapılan yanlış yönlendirmeler ya da ilginin sadece tek çocuk üzerinde yoğunlaştırılması çok kısa bir sürede kardeş için kıskançlık duygularının oluşmasına neden olabilir. Kardeşlerin birbirini kıskandığından emin olmak içinse birbirine karşı olan davranışlarının düzenli takip edilmesi gerekir. Durumdan emin olunduğundaysa bazı tedbirler alınarak kıskançlık duygusu ortadan kaldırılabilir ya da en aza indirgenebilir. Peki bu kıskançlık belirtilerine gelin birlikte bakalım.


Kardeş Kıskançlığının Belirtileri ?
Kardeş kıskançlığının belirtileri hemen hemen her çocukta aynı şekilde kendini gösterir. Kıskançlık belirtisi gösteren çocuklar sıklıkla ebeveynlerden uzaklaşma davranışı sergiler. Bu tarz bir davranışta bulunan çocuk, ebeveyni konuşurken onu dinlemez ya da ailece geçirilecek olan vakitlerde uzak kalmak ister. Diğer sık görülen davranışsa kardeşe kaba davranılması ve şiddet göstermesidir. Kıskançlık duygusunu hisseden çocuk kardeşini her fırsatta hırpalamak isteyebilir. 

Bu durumda çocuğa karşı ters tepki vermekten özenle kaçınılmalı ve anlayışlı bir ses tonuyla konuşarak kendini ifade etmesi sağlanmalıdır. Kıskançlığın en net belirtilerinden biri de altını ıslatma ya da parmak emme davranışıdır. Çocuk yaşadığı özgüven eksikliğinin dışa vurumu olarak gece altını ıslatabilir veya parmak emme tarzı davranışlar sergileyebilir. Gözlemlenmesi gereken diğer davranışlar ise uzun süreli ağlama krizleri ve ortadan kaybolmaktır. Kıskançlık gösteren çocuk, ebeveynin ilgisini çekmek adına uzun süreli ağlama krizlerine girebilir ya da bulunmak için saklanma davranışı gösterebilir. 

Kardeş Kıskançlığı İçin Çözüm Önerileri:
Kardeş kıskançlığı için çözüm önerileri arasında en kolay uygulanabilecek yöntem çocukla aradaki bağın güçlendirmesidir. Bunun için çocukla geçirilen vakit arttırılmalı ve kendisine karşı olan sevgi net bir şekilde hissettirilmelidir. Aksi halde kardeşler arasında oluşan uçurum tahmin edilemez boyutlara ulaşabilir ve ömür boyu sürebilir. Bunun yanında gün içerisinde çocuğa gülümsemek ve sevgi göstermek unutulmamalıdır. 

Varsayımlara göre, gün içinde çocuğa yapılan birkaç ufak tebessüm, çocuğun kendisine duyulan sevgiyi en derinden hissetmesini sağlar. Öte yandan çocuğun yaşadığı stres düzeyini ciddi oranda düşürür. 

Kıskançlığın ileri boyutlarda olduğunda ise çocuk ‘ölmek istiyorum’ tarzı cümleler saf edebilir. 

Bu durumda son derece naif ve sevgi dolu bir sesle yaklaşılmalı üstüne gidilmemelidir. Böyle bir cümle ile karşılaşıldığında mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir.




Haftanın En iyi konuları
img
Formatlık Windows 11 Pro -x64
27-02-2025, 17:18
W10+11 + Pro Mod + Lite Formatlık
img
BIG BASS BONANZA NASIL OYNANIR ?
6-03-2025, 08:50
Balıkçı Hasan'la Balığa çıkıyoruz
img
Dede Yaptı Yapacağını
2-03-2025, 14:41
-Bu video 18 yaş altındaki kişilere
img
Vahşi Fantazi, Full izle
20-02-2025, 03:54
Orijinal Adı: Bound Yıl: 2015 Tür:
img
Yurt Dışı Kayıtsız iPhone Kullanımı
9-03-2025, 03:00
Yurt dışı kayıtsız telefon kullanımı

Kimler Çevrimiçi

3 Ziyaretçi(ler) çevrimiçi:
Misafir(ler)1
Robot(s)2
Kullanıcı Listesi
JuriTurk çevrimiçi 2 saat önce
Bizi Nereden Buldunuz ?
Haber bültenimize abone ol!
İlk siz öğrenin

Takvim

«    Mart 2025    »
PtSaÇrPrCuCtPz
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31