Hamilelikte Yaşanan Duygusal Değişimler ve Etkileri
Hamilelikte Ruhsal Değişimler Nelerdir? Hamilelikte Ruhsal ve Duygusal Değişimler: Hamilelik, anne adayını hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileyen bir süreçtir. Baba bu süreçte mümkün olduğunca anneye destek olmalıdır. Anne adayının anormal ölçüde değişen hormon düzeyi bir takım ruhsal
Hamilelikte Ruhsal Değişimler Nelerdir?


Hamilelikte Ruhsal ve Duygusal Değişimler:


Hamilelik, anne adayını hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileyen bir süreçtir. Baba bu süreçte mümkün olduğunca anneye destek olmalıdır. Anne adayının anormal ölçüde değişen hormon düzeyi bir takım ruhsal değişimleri beraberinde getirebilir. Ancak bu noktada genelde endişeye gerek yoktur çünkü hamilelikte ruhsal değişimler son derece normaldir. Hele ki hormon düzeyinin kısa zaman içinde yüzlerce kat arttığı düşünürsek. 

Bu dönemde erkek bireylerin (özellikle ilk 12 hafta) eşlerine karşı normalde olduğundan daha anlayışlı olması gerekir. Anne adayları bu dönemde genellikle sevgi dolu ve şevkatli olurlar ancak hiç umulmadık bir yerde de ters bir tepki vermeleri son derece normal karşılanmalıdır.


Fiziksel Değişimlere Bağlı Yaşanan Ruhsal Değişimler de Yaşanır:


Herkes tarafından bilindiği üzere kadınlar, erkelere göre dış görünüşleri noktasında çok daha hassastır. Hamilelik döneminde yaşanan fiziksel değişimler, ruhsal değişimlere de neden olabilir. Aslına bakılırsa, özellikle ilk kez anne olacak adaylarda en sık yaşanan ruhsal değişimler genellikle bu sebepten yani fiziksel kaynaklıdır. 

Hormonal yükselme nedeniyle anne adayları daha alıngan, daha duygusal ve daha içine kapanık bir ruh haline bürünebilirler. Tekrar belirtmek gerekir ki hamilelikte ruhsal değişimler son derece normaldir ancak uzun süreli ağlama krizlerinde ya da bebeği durduk yere reddetme halinde uzman görüşü almak yerinde bir karar olabilir.

Hamilelikte Ruhsal Değişimlere Karşı Eş Ve Aile Desteğinin Önemi:
Toplumda nesilden nesil e aktarılan bir söz vardır; ‘hamilelik iki kişiliktir’. Gebelik sürecinde, anne adayları her zamankinden daha hassas bir yapıya bürünür. Hamilelik sürecinde kadınlar, eşleri ve aileleri tarafından destek görmek isterler. Bu nedenle hamile kadına olabildiğince anlayışlı, hoşgörülü davranılmalı, sıkıntılı süreci rahat atlatılabilmesi adına doğum anına kadar ilgi üzerinden eksik edilmemelidir. Sağlıklı bir hamilelik süreci için çiftin dayanışması son derece önemlidir. Aksi takdir de anne adayının psikolojik durumunu olumsuz etkileyebileceği gibi bebek için ciddi riskler teşkil edebilir. 

Hamilelik sürecinde kadınların en sık dile getirdiği şikayetlerden birisi sosyal yaşantılarının kısıtlanmasıdır. Söz konusu şikayetlerin önüne geçmek adına anne adayının da katılabileceği ancak fiziksel anlamda zorlanmayacağı etkinlikler düzenlenebilir. Normal zamanda görüştüğü arkadaşları ile sosyalleşmesini sağlamak ruh haline pozitif yönde etkiler. Böylelikle hamilelikte ruhsal değişimlerin görülme sıklığı önemli ölçüde azaltılabilir.


Ctrl
Enter
Hatalı bir Yazımı gördünüz?
yazıyı seçip Ctrl+Enter basarak yönetime bildirin.

Yorumlar

Yorum yaparak sizde etkileşime katılın.
Değerli yorumlarınız bizim için çok kıymetli!
Jüri Türkiye » Sağlık » Hamilelikte Yaşanan Duygusal Değişimler ve Etkileri