Sağlık

Maymun Çiçeği Hastalığı Hakkında

Arkadaşlarınızla paylaşın:

Türk Tabipleri Birliği,  Maymun Çiçeği hastalığıyla ilgili açıklama yayımladı.

"Çiçek aşısına karşı aşılanmış kişiler yüzde 85 oranında maymun çiçeği hastalığına karşı korunur."


MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI HAKKINDA BAZI ÖNEMLİ BİLGİLER:

Maymun çiçeği hastalığı; öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropik yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer kıtalarda da görülen bir viral zoonotik hastalıktır.

Maymun çiçeği hastalığı; genel olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona yol açabilir.

Maymun çiçeği hastalığı genellikle iki ila dört hafta süren semptomların ardından seyri duran bir hastalık olmasına rağmen ağır vakalara dönüşebilir. Nitekim son zamanlardaki vaka-ölüm oranı %3-6 civarındadır.

Maymun çiçeği hastalığı, taşıyıcı bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla veya virüs bulaşmış materyalden insanlara bulaşabilir.

Maymun çiçeği hastalığı virüsü; bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak örtüsü ve benzeri kontamine materyallerle yakın temas yoluyla bulaşabilir.

Maymun çiçeği hastalığının belirtileri çiçek hastalığına benzer; ancak çiçek hastalığına göre hem daha az bulaşıcıdır hem de ondan daha az ciddi hastalığa neden olur.

Çiçek hastalığını yok etme programı sırasında kullanılan aşılar da maymun çiçeği hastalığına karşı koruma sağlamıştır. Maymun çiçeği hastalığının önlenmesi için onaylanmış yeni aşılar da geliştirilmiştir.

Maymun çiçeği hastalığına, poxviridae ailesindeki orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur.

Çiçek hastalığı tedavisi için geliştirilen bir antiviral ilaç, maymun çiçeği hastalığı için de ruhsatlandırılmıştır.”




Haftanın En iyi konuları
img
Gerçekliğin Kılıfı
28-12-2024, 21:06
[img=|Her insan adem gibi doğar, her

Kimler Çevrimiçi

5 Ziyaretçi(ler) çevrimiçi:
Misafir(ler)2
Robot(s)3
Kullanıcı Listesi
JuriTurk çevrimiçi 48 dakika önce
Bizi Nereden Buldunuz ?
Haber bültenimize abone ol!
İlk siz öğrenin

Takvim

«    Ocak 2025    »
PtSaÇrPrCuCtPz
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031