Sağlık

Doğum Sonrası Depresyona Girilir mi?

Arkadaşlarınızla paylaşın:
Doğum sonrası depresyonu


Doğum Sonrası Depresyon:
Kadınlar hamile kaldıklarında hormonlarında da artış ve değişim yaşanır. Hamilelik sürecinde hormonlar, Hamileliğin ilk 3 ayının sonunda düzene girse de yine de normale göre çok daha yüksektir. Doğumun gerçekleşmesinin ardından hormonlar hızlı bir şekilde normale döner. Hormonlarda gelişen bu ani düşüş ve vücuttaki kimyasal değişimi de tetikler. Her ne kadar bu durum doğrudan depresyona bağlı olmasa da sosyal ve psikolojik alanda yaşanan değişimler de üzerine eklendiğinde annede depresyon başlayabilir.

Bu süreçte kadınlar tarafından yaşanan fiziksel değişimler, duygusal değişiklikler ve bunların davranışlara yansımaları doğum sonrası depresyon olarak isimlendirilir; depresyonun belirtileri genellikle doğumdan iki hafta sonrasında görülmeye başlar. Doğum sonrası depresyon genellikle ilk üç ay içerisinde ortaya çıksa da nadir olarak daha geçte görülebilir. Yapılan araştırmalar, doğum sonrasında kadınların %10 ila 20’sinde depresyona sürecine girdiğini göstermiştir. 

Peki Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir? 
Doğum sonrası depresyon belirtileri hemen hemen her kadında aynı şekilde görülmekle beraber kişiden kişiye de değişiklik göstermesi gözlemlenebilir. Doğum sonrası depresyonun belirtileri ise şu şekilde görülür; 

Doğum Sonrası Depresyonun Duygusal Belirtileri:

Yetersizlik ve suçluluk duygusu,
Deprsesif ruh hali,
Gerginlik hissi ve sürekli endişeli olma hali,
Sürekli değişen ruh hali,
Çok ağlama ya da ağlayamama,

Üzgün ve mutsuz hissetme,
Çaresizlik hissi,
Değersizlik hissi,
İlgi ve isteklerin azalması.


Doğum Sonrası Depresyonun Düşünsel Belirtileri:
İnsanlardan uzaklaşma,
Evden dışarı çıkmama,
Öz bakım yetersizliği,
Günlük hayatın gerekliliklerini yapamama ya da fazla yapma,
Önceden zevkle alınan şeylerden zevk alınmaması
Kontrolünü kaybetme
Tartışma, bağırma.

Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi Nelerdir:

Doğum sonrası depresyon tedavisi, kişinin yaşadığı depresyonun şiddetine ve semptomlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tedavi sürecinde destek gruplarına katılım sağlamak, terapi almak ve ilaç kullanmak gerekebilir. Bazı anne adayları bu süreçte emzirmeye devam ettiği için ilaç kullanmayı reddetse de nihai kararın doktora bırakılması en doğrusudur. 


İlaçlar etkisini iki hafta içerisinde göstermeye başlamakla beraber bırakılması da mutlaka doktor kontrolüyle olmalıdır. Bu süreç içerisinde eşlerin desteği de son derece önemlidir. Tedavi sürecinde alınan eş desteği süreci ciddi anlamda hızlandırabilir.




Haftanın En iyi konuları
img
Windows 11 Iot Ltsc 2024 | 24 H 2 |
9-08-2024, 01:31
Windows 11 Iot Ltsc 2024 | 24 H 2 |

Kimler Çevrimiçi

9 Ziyaretçi(ler) çevrimiçi:
Misafir(ler)2
Robot(s)7
Bizi Nereden Buldunuz ?
Haber bültenimize abone ol!
İlk siz öğrenin

Takvim

«    Eylül 2024    »
PtSaÇrPrCuCtPz
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30